Imam Ibnu Asakir, Imam al-Khatib dan Imam al-Hafiz al-Mizzi meriwayatkan sebuah hadis yang berbunyi: "Apabila akhir umat ini melaknat (generasi) awalnya, maka hendaklah orang-orang yang mempunyai ilmu pada ketika itu menzahirkan ilmunya, sesungguhnya orang yang menyembunyikan ilmu pada waktu tersebut seumpama seseorang yang menyembunyikan apa yang telah diwahyukan kepada (Sayyidina) Muhammad SAW!!!"

Tuesday, May 5, 2009

Menduga Cinta Kekasih

APAKAH anda ingin mengetahui atau menduga sejauh mana pasangan mencintai anda? Berikut adalah petua mengetahui cinta pasangan anda.

Jika pasangan menunjukkan sikap seperti di bawah ini, itu membuktikan cintanya terhadap pasangan sungguh mendalam:

# Pasangan yang bercinta saling memberi perhatian antara satu sama lain. Selalu berbincang, berjenaka dan selalu bersikap lucu adalah satu komunikasi atau cara berkesan mengekalkan kebahagiaan.

# Mereka yang saling mencintai akan menunjukkan cintanya dengan tingkah laku yang lemah lembut setiap hari. Ia boleh ditunjukkan dengan membantu menyiapkan kerja peribadi dan berpasangan secara bersama.

# Pasangan akan mencurahkan cinta dan kasih sayang, mereka selalu mengucapkan sesuatu tentang cinta seperti sayang atau ‘I love you’ ataupun memanggil sesamanya nama kesayangan seperti sayang,lembu,mangkuk atau darling.

# Jika seseorang awek/pakwe betul-betul cinta terhadap mangkuknya, dia tidak akan melukai atau menyakiti pasangannya. Ia juga tidak mengungkapkan kata-kata yang menyinggung perasaan mangkuknya seperti: “Kamu tidak pandai mengurus badan” atau “Kamu terlalu gemuk atau kurus/awak ni bodoh mcm mangkuk..bodoh la awak.”

# mreka akan berhubungan dan berbicara secara baik dengan wajah yang berseri-seri dan sikap yang menyenangkan. Misalnya balak memeluk bini sambil berjalan kaki ketika bersiar-siar kemudian pelukan itu disambut baik oleh mangkuk.

# mangkuk atau hayun mencintai pasangannya sesungguh hati yang biasanya perasaan itu kekal dan stabil.

# Seorang pencinta biasanya seorang pendengar yang baik. Dia tidak akan berbicara atau memotong sebelum pasangannya habis berbicara. Dia akan berbicara apabila diminta untuk memberi cadangan.

# mreka sanggup menerima kekurangan pasangan. keldai yang sangat menyintai balaknya sanggup menerima hakikat keperibadiannya serta cara percakapan mangkuknya. Ia tidak sekadar menyintai mangkuknya kerana harta dan wang.

# Orang yang saling menyintai tidak akan berahsia antara satu sama lain tetapi selalu berkongsi suka dan duka untuk menyelesaikan masalah bersama.

# Pasangan yang bercinta sedar perkara yang merunsingkan perasaan pasangannya. Mereka mengerti perasaan masing-masing. Misalnya bini sedar jika menyampaikan masalah rumah tangga ketika lembunya letih akan menimbulkan kemarahan pasangannya.

No comments:

CORETAN